Skab en god solbrille-vane for dit barn


Børns øjne – og ikke mindst de blå af slagsen – er særligt udsatte for de farlige UV-stråler fra solen, som kan give langsigtede skader på synet. Mange forældre er ikke opmærksomme på problemet og glemmer at give deres børn solbriller på, fortæller Pernille Damgaard fra Pernille Damgaard Optik.

Voksne er som regel gode til at huske solbrillerne til sig selv, men det står straks værre til, når det kommer til børnene. Og det er uheldigt. For børn er særligt udsatte for de skadelige UV-stråler fra solen.

Børn opholder sig generelt mere i solen end voksne og modtager tre gange så meget soleksponering som voksne på et år. Samtidig er linserne klarere, og pupillerne er større end hos voksne, viser en amerikansk undersøgelse*. Det betyder, at et barns øje ikke kan filtrere UV-stråling fra på samme måde, og at en større del af de farlige stråler derfor når nethinden.

Få børn bruger solbriller
For meget UV-stråling øger fx risikoen for grå stær, og over årene kan det i værste fald være med til at udvikle kræft i og omkring øjet. Men til trods for det, er der ikke meget fokus på problemet herhjemme, og det undrer Pernille Damgaard.

– De færreste tænker på at beskytte deres børns øjne mod UV-stråling. Jeg ser i hvert fald ikke mange børn med solbriller, og børnesolbriller udgør max fem procent af vores samlede solbrillesalg i butikken – og jeg hører fra mine optiker-kolleger rundt i landet, at billedet er det samme hos dem. Det er tankevækkende, når man ved, hvilke konsekvenser, UV-stråling kan medføre på langt sigt, siger Pernille Damgaard.

Blå øjne har mindre naturlig beskyttelse
Ifølge den amerikanske rapport skal ikke mindst blåøjede børn passe på solens stråler. Blå øjne indeholder mindre af det beskyttende pigment melanin end fx brune øjne, og noget tyder på, at risikoen for UV-relaterede synsproblemer derved øges.

Uv-stråling er ikke kun noget, der hører steghede middelhavsstrande til. Det findes i høj grad også i Danmark. I sommerperioden kan det såkaldte UV-indeks nå op på cirka 7. Så snart UV-indekset er over 3, anbefales det, at man beskytter sig – og sine børn – imod solen med eksempelvis let tøj, solcreme og altså også solbriller.

Skab en god solbrille-vane for børnene
Pernille Damgaard forklarer, at tre ting er afgørende, når det handler om solbriller til børn.

– Først og fremmest skal de have komplet UV-beskyttelse, og det har solbriller med mærkerne CE eller UV400. Dernæst skal de sidde godt fast på næsen, så de ikke falder af, når barnet løber rundt. Men det vigtigste råd er at huske at give barnet solbrillerne på. De gør ikke meget gavn i en taske eller en skuffe. Det handler om at skabe en god vane, som kan være med til at forebygge øjenskader senere i livet, siger Pernille Damgaard.

Pernille Damgaard forklarer desuden, at solbriller også er en god ide på de grålige sommerdage. Omkring 90 procent af den farlige UV-stråling kan nemlig trænge igennem let skydække.

* Finding Your Shades, Protecting your vision, foretaget af The Vision Council

Del nyheden

Læs videre