Solcreme til dine øjne

Solcreme til dine øjne

Husk solbrillerne! Solbriller er det bedste værn til at afværge kræft og operation i øjet – og i værste fald blindhed – lyder det nu samstemmende fra overlæge, Kræftens Bekæmpelse og Optikerforeningen.

Vi er på vej mod nye og lysere tider, der kalder på solbriller. Men hvor rigtigt mange danskere investerer i et par solbriller, fordi de synes, det er et smart accessory, er det de færreste, der  gør det for bevidst at beskytte øjnene mod solen.

Danskerne ved for lidt om sol
Optikerforeningen undersøgte i 2013 danskernes viden om UV-stråler og øjne ved at spørge 1.015 danskere i alderen 18-74 år. Her svarede 75 procent, at de faktisk ikke ved, hvad UV-stråler betyder for eventuelle øjenskader. Og selv om vi i dag skriver 2018, er der ikke meget,
der tyder på, at budskabet er nået ud til befolkningen.

“Det er min oplevelse, at de fleste danskere ikke ved ret meget om, at øjnene er særligt udsatte for solskader. En del af forklaringen er, at de gængse solkampagner ikke har ret meget fokus på solbriller,” siger øjenlæge Maria Voss Kyhn, overlæge, ph.d. og seniorkonsulent ved Øjenklinikken ved Rigshospitalet.

Det bakker formand for Optikerforeningen, Per Michael Larsen, op om.

“Det er også vores opfattelse, at vi er et pænt stykke vej fra at få lært danskerne, at det er en god idé at bruge solbriller, så det er utroligt vigtigt, at både optikere, øjenlæger og Kræftens Bekæmpelse står sammen om at få spredt budskabet til flest muligt,” siger han.

Du kan læse hele artiklen i Optikerforeningens nye magasin.

 

ØJENLÆGE MARIA VOSS KYHNS BEDSTE RÅD OM SOLBRILLER

  • Solbrillerne bør findes frem,når UV-indekset er på eller over tre – også på skiferien, på vinterferien sydpå og på vandreturene i bjerge.
  • Solbriller hjælper mod lys-refleksioner i en våd vejbane.
  • Solbriller handler ikke om mærke eller pris, men om at beskytte100 procent mod både UVA-og UVB-stråler. Det garanterer CE-mærkede solbriller.
  • Vælg de rigtige farver til den retteaktivitet. Man kan få solbriller i mange farver, der filtrerer lyset forskelligt alt efter, om man er ved vandet eller bag rattet.
  • Pas på børnenes øjne. Børns øjne er særligt følsomme overfor UV-stråling, da linserne er klarere og pupillerne større end hos voksne.
  • Husk at det er mængden af lys og refleksion af UV-stråler, der skal afgøre, hvornår solbrillerne tages ud af etuiet – og ikke temperaturen udenfor. Solen kan være skarp året rundt – især hvis man står på ski eller vandrer i bjergene tættere på solen.
  • Tjek dagens UV-indeks på dmi.dk og via app’en ”UV-INDEKS”, der kan downloades gratis via AppStore og Google Play.

Del nyheden

Læs videre