Klar – parat – skolestart

klar-parat

Omkring 80 pct. af børns indlæring foregår visuelt, og derfor er et skarpt og velfungerende syn afgørende for et skolebarns trivsel og indlæring. Men en godt syn er ikke en selvfølge, og derfor er det vigtigt at holde øje med barnets synsvaner. Man kan med nogle simple tricks gøre en stor forskel, men forældre og lærere ved ofte ikke, hvordan de kan hjælpe børnenes syn på vej.

Nu ringer det ind til et nyt skoleår – og dermed til hårdt synsarbejde for tusindvis af skolebørn. De skal i gang med mange timers koncentreret læsning og skrivning, hvor der skal fokuseres i kort synsafstand, samtidig med, at de hurtigt skal kunne stille skarpt, når undervisningen foregår ved tavlen eller projektoren. Omkring 80 pct. af barnets indlæring foregår visuelt – og det stiller store krav til synet.

Øje for dit barns syn
Først og fremmest handler det for forældrene om at være opmærksomme på barnets syn.

– Synsproblemer kan desværre let misfortolkes som dovenskab eller mangel på engagement, og det kan få konsekvenser for hele barnets skolegang. Derfor er det en rigtig god ide at få tjekket barnets syn omkring skolestart eller i hvert fald holde øje med, hvordan barnet bruger øjnene, siger Pernille fra Pernille Damgaard Optik.

Som forælder eller lærer skal man bl.a. kigge efter, om barnet holder en hånd for det ene øje, når det skal fokusere, sidder med bogen helt tæt på øjnene, kniber øjnene sammen eller skeler, klager over hovedpine eller generelt har svært ved at koncentrere sig.

Variation gavner synet
Både i skolen og derhjemme foregår mange aktiviteter på den korte synsafstand, når der skal læses lektier, tjekkes smartphone eller arbejdes ved computer eller tablet. Øjnene er derfor konstant på overarbejde, og det er meget belastende for dem, fortæller den lokale optiker:

– Ligesom andre muskler i kroppen kan musklerne i øjet blive overanstrengte, og det kan have konsekvenser både på kort og lang sigt. Hvis ikke man sørger for at holde rigeligt med pauser for øjet kan man eksempelvis gøre sig selv permanent nærsynet og skabe et behov for synskorrektion resten af livet, siger Pernille.

Hun peger derfor på, at skolebørn skal lære at skifte fokuspunkt. En god tommelfingerregel er, at for hver gang et barn har stirret intensivt ned i en bog eller ind i en skærm i fem minutter, bør blikket rettes mod et fjernt punkt i nogle sekunder for at give øjet ro. Ellers kan øjet vænne sig til den spændte form, og til sidst kan det indskrænke øjets mulighed for at skifte fokus.

Alle børn bør have læsebriller
Ifølge optikeren kan en anden simpel ting gøre stor forskel for skolebørns syn og dermed lette deres skolegang og indlæring: nemlig et par læsebriller.

– Jeg ved, at det lyder kontroversielt, men alle børn burde faktisk have et par læsebriller i tasken. De kan aflaste øjnene i perioder og dermed forhindre den uheldige overbelastning af øjnene. Ved at bruge et par læsebriller engang imellem i løbet af skoledagen kan nærsynethed i vid udstrækning forebygges, og det samme kan risikoen for, at børnene skal bruge briller senere i livet, siger Pernille.

Et tredje trick til skolebørnene er træning af det perifere syn – dvs. det, man ser ud af øjenkrogen, mens blikket er rettet mod et bestemt sted. Det kan give et mere blødt og dermed mindre anstrengt syn.

Fakta:
Hvad skal man holde øje med?
Det er en god ide at få tjekket dit barns syn, hvis han eller hun:

  • sidder med bogen helt tæt på øjnene
  • flytter bogen i stedet for øjnene
  • holder en hånd for det ene øje, når vedkommende skal fokusere
  • lukker det ene øje
  • kniber øjnene sammen eller skeler
  • blinker meget med øjnene
  • klager over hovedpine
  • generelt har svært ved at koncentrere sig

*Børn under 10 år skal have foretaget synsprøve hos øjenlæge

Del nyheden

Læs videre